Het dorp Lage Zwaluwe

sdr

Het dorp Lage Zwaluwe (rond 4500 inwoners) maakt deel uit van de burgerlijke gemeente Drimmelen met in totaal zo’n 30.000 inwoners. Lage Zwaluwe is een zogenaamd Biesboschdorp (dijkdorp met lintbebouwing). In vroeger jaren vond een groot deel van de bevolking zijn werk in de grienden van de Biesbosch. Dit was het geval tot eind vijftiger jaren. Nu werken de meeste inwoners buiten het dorp. In het dorp zelf zijn enkele kleinere bedrijven en een bescheiden middenstand. Aan de rand van het dorp liggen landbouwbedrijven.

Sinds 1970 hebben veel nieuwe inwoners de gemeenschap een meer open gezicht gegeven. Ook in de Protestantse gemeente is dat merkbaar. Er is op het dorp een brede basisschool, waarin de protestantse en rooms-katholieke school onder één dak zijn gebracht. Voor vervolgonderwijs is men aangewezen op Breda, Made, Zevenbergen en Dordrecht. Er is een busverbinding naar Breda.
Via het station (5 km uit de dorpskern) zijn naar alle kanten goede treinverbindingen. De Biesbosch is recreatiegebied, wat in de zomer duidelijk merkbaar is (jachthaven en camping). Er is in het dorp een bloeiend verenigingsleven. Het gemeentebestuur zetelt in Made.